vrijdag 21 september 2018

Deze week hebben we een zeer drukke week gehad, maar het was voor een ´goed doel´. Er zijn namelijk dinsdag televisieopnames gemaakt hier op het erf. Een prachtige once in a lifetime ervaring, om nooit meer te vergeten. Wij mogen zelf geen namen noemen, of waar het programma over zal gaan, maar onder het hoofdstukje ´Media´ staat de link naar een publicatie van het Dagblad van het Noorden. Het erf is die dag volledig overgenomen geweest door het productiebedrijf die het programma maakte, maar ze zijn daar in vol respect mee omgegaan. Zij bedanken ons, voor onze gastvrijheid, en wij bedanken hen, voor de manier hoe ze daarmee zijn omgegaan. Verder hebben ze ons gevraagd, naast het geen namen noemen, om geen foto´s te plaatsen waarop deelnemers aan het programma staan. Die vraag respecteren wij ook. De mensen die op onderstaande foto´s te zien zijn, zijn dus allemaal mensen van achter de schermen.
Voor ons begon alles maandag al, omdat er voor het programma om wat meer dieren als alleen paarden gevraagd was. Daarom zijn door een boer hier uit de buurt, maandagochtend een aantal koeien en schapen gebracht. Zo konden alle dieren vast aan elkaar wennen, en zich wat settelen, zodat ze dinsdag tijdens de opnamedag rustig op hun gemak zouden zijn.
Do en Chico komen gelijk aanrennen als de schapen net gebracht zijn. Dat moeten ze van iets dichterbij bekijken.
Als de koeien ook gebracht zijn, gaan de koeien en schapen met elkaar hun tijdelijke wei verkennen.
De paarden steunen elkaar, bij deze nieuwe ervaring.
Candy kon het prima in haar eentje aan, die was achtergebleven tussen de hekken, om het rustig vanaf die plek te observeren.
Haar vrienden willen haar er toch graag bij hebben, dus hebben ze haar maar even opgehaald.
Het wordt al wat relaxter.
De koeien en paarden komen al dichter bij elkaar.
Al snel gaan de koeien liggen herkauwen, en staan alle paarden vlakbij te chillen.
De schapen blijven wat meer op zichzelf op de achtergrond.
Maandagmiddag zijn de eerste spullen voor de catering gebracht.
En maandagavond heb ik nog een paar kippen opgehaald. Die zijn uiteindelijk niet bij de opnames aanwezig geweest. Het productiebedrijf wilde ze in eerste instantie er graag los tussen laten scharrelen, maar wij dachten dat we dan te druk zouden raken met kippen vangen (als ze zich al zouden laten vangen). Daarom hebben die de hele dag in Candy haar stalletje vertoeft.
Dinsdagochtend komen een aantal busjes/kleine vrachtauto´s met alle technische apparatuur.
Wordt de set klaargemaakt.
En zijn de regiebesprekingen.
Dan arriveert ook de visagiste met al haar benodigde materialen.
En wordt de apparatuur verder uitgepakt.
Een aantal dingen kunnen gelijk klaargezet worden. Het is schitterend weer, dus dat gaat niet natregenen.
Hier worden opnames gemaakt van hondje Wendy, die naast mij is, buiten het beeld van mijn camera. Misschien krijgt zij ook nog wel een figurantenrol, als straks alles gemonteerd is.
Op diverse plekken liggen allerlei verpakkingen en hulpmiddelen.
En worden camera´s in gereedheid gebracht, of opnames gemaakt ter opluistering van het programma.
Ook drone opnames worden gemaakt.
Wendy is op een gegeven moment zo moe, dat Bert haar een poosje in de tractor brengt om wat uit te rusten. Eerst zegt ze nog even dat ze niet moe is, maar al snel zakt dat koppie weg achter het stuur, en ligt ze een poosje te slapen op de stoel.
Nog meer opslag, gewoon tussen al onze dagelijkse gebruiksspullen.
En klaarzetten voor de opnames.
Wendy komt toch vrij snel weer uit de tractor. Ze denkt af en toe dat ze nog jong is, en is zelf uit het open achterraam gesprongen. We hadden die niet dicht durven doen, omdat we bang waren dat het dan te warm zou worden daarbinnen.
Één van de producers is een groot deel van de dag in de weer met de laptop. Zij zorgt indien nodig voor een skype verbinding, en upload de gemaakte opnames.
Opnames maken in de wei, zodat de dieren nog beter kunnen figureren. Op al deze foto´s zijn die niet zo in beeld, maar bij de tv camera´s wel. Ik verwacht dat ze tijdens de uitzending uiteindelijk goed te zien zullen zijn.
Bij de werkzaamheden in de wei bleven niet alle schoenen schoon, en kon Bert nog wat onverwachte extra hand-en-span-diensten verrichten.
Tussenbesprekingen.
De tafel staat mooi gedekt klaar voor de BBQ, eerst voor de opnames, daarna mogen we daar allemaal aan deelnemen.

Maar ondertussen eerst nog wat opnames bij een stro-zitje achter bij de schuur.
En dan is het toch tijd geworden voor de laatste opnames, van de BBQ.
Zo op het eind van de dag is er nog tijd voor wat gein.
Wij zijn niet de enigen die moe beginnen te worden.
En dan is het einde nabij, van deze voor ons geweldige dag. Alles staat weer netjes ingepakt klaar om ingeladen te worden. ´s Avonds is alles keurig opgeruimd, alsof er niets bijzonders gebeurd is. Maar wij zijn een prachtige ervaring rijker, voelen ons vereerd dat onze mooie locatie het toneel mocht zijn voor deze opnames, en gaan de paarden beroemd worden op tv. Inmiddels is de rust op het erf volledig weergekeerd en hebben we ons normale leven hervat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten